ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Στο ίδιο τραπέζι με τους Τούρκους;

η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
Σε χθεσινή έγκυρη εφημερίδα της Αθήνας δημοσιεύτηκε συνέντευξη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ: «Καλώ Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να τα βρουν μεταξύ τους. Σε πνεύμα καλής γειτονίας και στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων!».

Οι δηλώσεις, όπως και η προβολή τους, μου προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία. Ξέρω ότι είναι πάγια η αρχή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αντιπαραθέσεις: «Να μη μας σύρουν οι Τούρκοι σε διαπραγματεύσεις, που τελικά θα καταλήξουν στη μοιρασιά του Αιγαίου. Εμείς μία μόνο εκκρεμή διαφορά αναγνωρίζουμε στις μεταξύ μας σχέσεις: Την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα άλλο».
Αυτή η πάγια αρχή και στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έχει διαμορφωθεί από δύο ιστορικούς Έλληνες ηγέτες τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και μέχρι σήμερα κανένας από εκείνους που συνδιαμορφώνουν την ελληνική εξωτερική πολιτική, δεν έχει τολμήσει να τροποποιήσει ή να αλλοιώσει ή να παρεκκλίνει από τη βασική αυτή αρχή.
Τότε γιατί να υπακούσουμε στο μήνυμα Γενς Στόλτενμπεργκ;
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεν έχει παύσει να θεωρεί και να το εξωτερικεύει: «Δεν αφορά το ΝΑΤΟ η αντιπαράθεσή σας με την Τουρκία. Είναι διμερές το πρόβλημα».
Τότε γιατί; Και μόνο η πρόσφατη σχετικά επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αποστομώνει τους υπεραισιόδοξους, ως προς τη θετική εξέλιξη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Ο Ερντογάν θέλει να τα αλλάξει όλα! Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση. Και άρα δηλώνει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να παίξει οποιοδήποτε διαμεσολαβητικό ρόλο.
Να μιλήσουμε πιο γενικά. Ο Ερντογάν επιδιώκει να καταλάβει την πολιτική εξουσία στην Τουρκία και να την ασκήσει μακριά από δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς κανόνες. Θέλει να είναι ισόβιος. Και για αυτό χρειάζεται και την υποστήριξη της ακροδεξιάς στην Τουρκία. Θέλει το θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Και σχεδιάζει, τελικά, τη μοιρασιά του Αιγαίου.
Αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί εμείς να δεχτούμε την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ; Εμείς κατέχουμε σημαντικούς διεθνείς τίτλους για τα νησιά και τις νησίδες μας. Αν η Τουρκία αμφισβητεί τους τίτλους μας, ας πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αρκεί να υπογράψουμε και εμείς και η Τουρκία συνυποσχετικό!

Νέα Κρήτη, Άποψη, Σάββατο, 21.04.2018

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών