Ο Μακρόν σπάει τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Ο Μακρόν σπάει τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια
Η αστυνομία επενέβη στο Παρίσι προκειμένου να άρει τον αποκλεισμό των πανεπιστημιακών κτιριακών εγκαταστάσεων της οδού Τολμπιάκ, εμβληματικού σημείου των κινητοποιήσεων των φοιτητών στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης της πρόσβασης στη σχολή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 100 αστυνομικοί μπήκαν στο κτίριο της οδού Τολμπιάκ, έναν πύργο 22 ορόφων νότια του Παρισιού που τελούσε υπό κατάληψη από τις 26 Μαρτίου, ενώ γυάλινα μπουκάλια εκτοξεύονταν εναντίον τους εν μέσω μιας πολύ τεταμένης ατμόσφαιρας. Η περιοχή αποκλείστηκε στη συνέχεια από την αστυνομία. «Δεν προβάλαμε αντίσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους καταληψίες. «Προσωπικά, δεν κοιμόμουν. Έτσι έγινε, δεν έψαξαν να μάθουν ποιος έκανε τι, ποιος ήταν ποιος, και υπήρξε βία, εκφοβισμός» εκ μέρους της αστυνομίας, είπε.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ χαιρέτισε με ανακοίνωσή του «την επιτυχία της επιχείρησης αυτής σε ένα ευαίσθητο πλαίσιο επέμβασης». «Στο εξής, η Τολμπιάκ θα ανακαταληφθεί από το Πανεπιστήμιο το οποίο θα κλείσει το κτίριο για λόγους ασφαλείας και αποκατάστασης έπειτα από τις ζημιές που προκάλεσαν οι καταληψίες», πρόσθεσε. Η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ δήλωσε από την πλευρά της πως είναι «πολύ σημαντικό που τα πράγματα μπόρεσαν να επανέλθουν στην ομαλότητα». Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης είχε ζητηθεί από τις 9 Απριλίου από τον Ζορζ Χαντάντ, πρόεδρο του πανεπιστημίου Paris 1-Sorbonne, στο οποίο υπάγεται το κτίριο της οδού Τολμπιάκ, μετά τον εντοπισμό βομβών μολότοφ στο εσωτερικό του.
Αρχικά η διεύθυνση της αστυνομίας δεν αποδέχθηκε το αίτημα καταφυγής στη βία, επικαλούμενη μια «τεχνική αποτίμηση». Δεδομένης της «τοπογραφικής ιδιαιτερότητας» του κτιρίου, «είναι σχεδόν πιο επικίνδυνο να (παρέμβουμε) από το να μην παρέμβουμε», είχε εξηγήσει την Κυριακή στη διάρκεια μιας συνέντευξης ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να δικαιολογήσει την επιφυλακτικότητα της αστυνομικής διεύθυνσης.
Η φοιτητική ένωση UNI (που πρόσκειται στη δεξιά) χαιρέτισε την εκκένωση του κτιρίου και εξέφρασε την ελπίδα να κατατεθούν «μηνύσεις στα ποινικά δικατήρια» για τις «καταστροφές και την επιθετικότητα» που συνόδευσαν αυτή την κατάληψη. Η δεύτερη μεγαλύτερη φοιτητική ένωση, Unef, αντίθετα, καταδίκασε την προσφυγή στη βία που συνιστά, όπως είπε «περιφρόνηση» του φοιτητικού κινήματος.
Καταλήψεις και κινητοποιήσεις παντού
Εδώ και πολλές εβδομάδες τέσσερα γαλλικά πανεπιστήμια τελούν πλήρως υπό κατάληψη και σε άλλα δέκα περίπου (από 400) παρουσιάζονται προβλήματα λόγω της κινητοποίησης φοιτητών που αντιτίθενται σε έναν νόμο που αλλάζει την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, εγκαθιδρύοντας ουσιαστικά ένα «σύστημα επιλογής». Την Πέμπτη η ανακατάληψη της φημισμένης Σχολής Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) του Παρισιού αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση των φοιτητών σε υποστήριξη της κινητοποίησης στα πανεπιστήμια αν και 6.400 φοιτητές της σχολής είχαν ταχθεί κατά πλειοψηφία εναντίον αυτής της δράσης μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στις 9 Απριλίου αστυνομικοί επενέβησαν στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ, δυτικά του Παρισιού, για να άρουν την κατάληψη ενός κτιρίου.

Στο μεταξύ, σε «εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» αποτιμάται το κόστος των καταστροφών που προκλήθηκαν στη διάρκεια της κατάληψης της Τολμπιάκ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Paris-1. «Οι ειδικοί έχουν ήδη λάβει εντολή να προβούν σε ακριβή υπολογισμό των απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση του» κτιρίου, πρόσθεσε ο Ζορζ Χαντάντ. «Ενδιαμέσως το κτίριο θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας», διευκρίνισε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Σορβόννη. «Οι καταστροφές υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ είχαμε επενδύσει περισσότερα από 800.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια σε εργασίες βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή», είπε. «Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο πανεπιστήμιο και στον φορολογούμενο», συνέχισε. «Είναι χρήματα του έθνους αυτά που σπαταλήθηκαν.» Πρόκειται για «καταστροφές κάθε είδους: πινακίδες, καταστροφή εκπαιδευτικού υλικού, εξοπλισμού ασφαλείας, κατεστραμμένες πόρτες».

 20/04/2018 - 15:12
 http://www.pronews.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών