Η ΕΕ καταδίκασε την Τουρκία για την αιχμαλωσία των 2 Ελλήνων στρατιωτικών: «Τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την Ελλάδα»

Η ΕΕ καταδίκασε την Τουρκία για την αιχμαλωσία των 2 Ελλήνων στρατιωτικών: «Τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την Ελλάδα»
To κλίμα για την Τουρκία γίνεται βαρύ και έχει ξεκινήσει η απομόνωσή της με αφορμή την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτριου Κούκλατζη, αφού με 607 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές, το Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο ενέκρινε το κοινό ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άμεση απελευθέρωση τους.
Ακόμα και ο συνολικός αριθμός των ψηφισάντων κατά της Τουρκίας δείχνει το μέγεθος της διπλωματικής περιθωριοποίησης της Άγκυρας.
Στο κείμενο τους ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με αποτέλεσμα να αγνοούν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται.
Το ψήφισμα, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει ως εξής:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
– Αναφορικά με τη σύλληψη την 1η Μαρτίου και τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές δύο Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχασαν το δρόμο τους σε κακές καιρικές συνθήκες.
– Αναφορικά με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων, στη δασώδη περιοχή των Καστανιών κατά μήκος του ποταμού Έβρου / Μερίτς, είναι ένα μείζον σημείο διέλευσης μεταναστών, προσφύγων και λαθρεμπόρων και ότι οι εν λόγω υπολοχαγός και λοχίας εκτελούσαν τακτική περιπολία στο σύνορο.
– Αναφορικά με τις εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και του NATO για την απελευθέρωση των στρατιωτών, μεταξύ άλλων και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2018 και στη διάρκεια της Συνάντησης Ηγετών ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου 2018.
– Αναφορικά με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και την επιστροφή των στρατιωτών.
– Αναφορικά με το Άρθρο 5 Παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων δικαιωμάτων, που προβλέπει πως «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».
Α. Επειδή στις 4 Μαρτίου 2018 τουρκικό δικαστήριο στην Ανδριανούπολη αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο στρατιωτών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Τουρκία.
Β. Επειδή οι δύο έλληνες στρατιώτες κρατούνται σε τουρκική φυλακή για περισσότερο από έναν μήνα χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους ώστε να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται.
Γ. Επειδή προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις τυχαίων διελεύσεων των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιώτες διευθετούνταν στο παρελθόν επιτόπου στο επίπεδο των τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών:
Καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους Έλληνες στρατιώτες και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες με τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Καλεί τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.
Παραγγέλλει στον πρόεδρό του να προωθήσει αυτή την απόφαση στους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και στο ΝΑΤΟ».
Πρόκειται για μη νομοθετικό ψήφισμα καθώς το Ευρωκοινοβούλιο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, τις αποφάσεις τις παίρνει η Κομισιόν.
Μια Κομισιόν όμως η οποία έχει καταδικάσει εξίσου την Τουρκία όπως και ο επικεφαλής της Ζ.Κ.Γιούνκερ.
Χθες ο Ζ.Κ.Γιούνκερ πήρε θέση και επανέλαβε όσα είχε πει και στη Βάρνα παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και υπενθύμισε ότι είχε ζητηθεί από τότε η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών πριν το ορθόδοξο ελληνικό Πάσχα.
Επί λέξει, «όσον αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γελοίο να λέμε ότι δυο Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κράτηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ελλήνων στρατιωτικών, έκανε επίσης χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Όσον αφορά την Τουρκία, η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η χώρα απομακρύνεται από την Ε.Ε. και καλεί την Άγκυρα να ανατρέψει αυτήν την αρνητική τάση. Η έκθεση της Επιτροπής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
Η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής». Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

http://www.pronews.gr/ 

19/04/2018 - 13:56
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών