ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Ώρες ιστορικού στοχασμού

η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ. Σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα μας. Από τα μεγάλα εθνικά θέματα. Έως τα θεμελιώδη προβλήματα της οικονομίας. Και αυτά είναι εθνικά. Χωρίς οικονομία δεν έχεις κύρος. Όση δόξα και αν κουβαλάς από το παρελθόν σου.

Ανησυχώ για τις σχέσεις μας με τους βόρειους γείτονές μας. Για τους Αλβανούς και τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό. Για τους Σκοπιανούς. Ο πρωθυπουργός τους τρέχει να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους. Και το όνομα κάποιου δρόμου τους. Για να τρέχει, σημαίνει ότι βιάζεται να κλείσει την συμφωνία. Και κάποιοι άλλοι την έχουν έτοιμη.
Ανησυχώ και για το «κυπριακό». Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου έχει καταλήξει σε συμφωνία για την εκ περιτροπής προεδρία της Κύπρου, τότε στα σίγουρα έχουμε πάρει στραβό δρόμο. Προφανώς εκείνος και οι συμβουλάτορές του έχουν ξεχάσει να μελετούν την ιστορία. Ακόμα και την πρόσφατη. Προφανώς δεν έχουν ενημερωθεί ότι ένας τούρκος Πρόεδρος μπορεί, στα χρόνια που κρατάει τις σφραγίδες του κυπριακού κράτους να προκαλέσει μια σειρά πραγματικών καταστάσεων που θα διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ανησυχώ, πιο γενικά, για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η Τουρκία ανοίγει συστηματικά ολοένα και περισσότερες γκρίζες ζώνες. Aπειλεί. Ουσιαστικά λεονταρίζει.
Θα μπορούσε κάποιος από μας να τα αγνοήσει όλα αυτά. Α, δεν βαριέσαι, για εσωτερική κατανάλωση βρυχάται ο Ερντογάν. Μάλλον σε κάποιο λάθος στην ανάλυση θα έχει περιπέσει αυτός ο κάποιος. Για να προσέξουμε κάποιες παράξενες χρονικές συμπτώσεις.
Στα Σεπτεμβριανά του 1955, με τις τερατώδεις καταστροφές, που προξένησε ο τουρκικός όχλος στην Κωνσταντινούπολη σε βάρος των Ελλήνων, υπήρξε μια συναντίληψη ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και το τουρκικό παρακράτος. Ήξεραν πολύ καλά ότι ο τότε Πρωθυπουργός δεν είχε δύναμη και κύρος. Ούτε μπορούσε να στηριχθεί πάνω σε έναν ενωμένο λαό.
Ο Αττίλας της Κύπρου κατάφερε τόσα πολλά. Και στην πρώτη φάση της εισβολής και στην δεύτερη φάση το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η Ελλάδα ήταν διχασμένη απροετοίμαστη και αδύναμη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είχε επιβληθεί ακόμα στον στρατό.
Φλεβάρης 2018. Η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει. Ο Ερντογάν βρυχάται. Σαν να νοιώθουν πως το εσωτερικό μέτωπο της Ελλάδας είναι αδύναμο και φτωχό.


Νέα Κρήτη, Άποψη, Παρασκευή 16.02.2018

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών