Συμβασιούχοι -Τροπολογία: Ρύθμιση για «παρατασιούχους» καθαριότητας -Πρόβλεψη για 18μηνες συμβάσεις


Προσλήψεις με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου διάρκειας έως 18 μηνών, στην καθαριότητα και στη φύλαξη υπουργείων και φορέων που εποπτεύουν, ανεξάρτητων αρχών και χώρων πολιτισμικής κληρονομιάς, επιτρέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (το οποίο προγραμματίζεται να ψηφιστεί αύριο, Τρίτη).

Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, ενώ οι επιτυχόντες των διαγωνισμών θα τοποθετηθούν στις θέσεις εργασίας με την έκδοση των προσωρινών πινάκων (όχι δηλαδή των οριστικών). Σημαντικότερη αλλαγή είναι η μετάβαση από τις 8μηνες συμβάσεις, στις 18μηνες, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών».
Η ρύθμιση έχει πολλές αντιστοιχίες με αυτήν που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι για την καθαριότητα των δήμων, στον απόηχο της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων. Το κυριότερο είναι ότι προβλέπει, μεταβατικά, τη διατήρηση στην εργασία των συμβασιούχων που απασχολούνταν στις εν λόγω υπηρεσίες (καθαριότητας και φύλαξης) κατά τις 30 Ιουνίου 2017, μέχρι την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ «και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 15ης Μαΐου 2018», όπως αναφέρεται σε ένα από τα άρθρα της τροπολογίας.
Οι εν λόγω συμβασιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στην δουλειά, διεκδικώντας εκ νέου μια θέση με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για 18 μήνες. Σε ο,τι αφορά τα απαιτούμενα προσόντα, μοριοδότηση, δικαιολογητικά, κλπ. η τροπολογία αναφέρει ότι θα πρέπει να εκδοθεί νεότερη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και του αρμόδιου υπουργείου, για τον καθορισμό τους.
Σε περίπτωση σύγκρισης των εξελίξεων με τις αντίστοιχες προσλήψεις (μόνιμου προσωπικού) στην καθαριότητα των δήμων, σημειώνεται ότι στην περίπτωση των υπουργείων και του λεγόμενου «στενού» δημόσιου τομέα, οι δαπάνες μισθοδοσίας επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό -ενώ στους δήμους καλύπτονται από τα ανταποδοτικά τέλη- και, ακόμη, παραμένουν σε ισχύ οι περιοριστικοί κανόνες στις προσλήψεις (π.χ. 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις υπαλλήλων, στη διάρκεια του 2017).
«Η ρύθμιση κινείται εντός των πλαισίων του άρθρου 103 του Συντάγματος για τον καθορισμό της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, καλύπτει όλους τους συμβασιούχους που αρχικά προβλεπόταν να παραμείνουν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες μέχρι τις 31.12.2017. Δεν μεταβάλλεται ο χαρακτήρας της σχέσης εργασίας βάσει της οποία προσλήφθηκαν, ούτε οτιδήποτε έχει να κάνει με το ασφαλιστικό τους καθεστώς.
Καταβολή δεδουλευμένων
Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι οι δημόσιες υπηρεσίες που απασχόλησαν μετά τις 30 Ιουνίου 2017 τους εν λόγω συμβασιούχους, θα καταβάλλουν στους εργαζόμενους αποζημιώσεις ανά ώρα απασχόλησης (ωρομίσθιο). Αυτό αφορά τους απλήρωτους.
Για όσους έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους, τα εν λόγω χρηματικά ποσά «δεν αναζητούνται και συμψηφίζονται με τις αποζημιώσεις», αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αναγνωρίσει «συγγνωστή πλάνη» στους φορείς που κατέβαλλαν δεδουλευμένα στους συμβασιούχους, παρά την αντισυνταγματικότητα των συμβάσεων τους, αποτρέποντας έτσι ενδεχόμενους καταλογισμούς ή επιστροφή των ποσών.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ



ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών