ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Φώτης Καφάτος

 η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
 Προχθές, αποχαιρετήσαμε έναν σπουδαίο επιστήμονα και άνθρωπο. Τον Φώτη Καφάτο. Δεν ανήκει στις αρμοδιότητες αυτής της στήλης η εξιστόρηση της ζωής του και η ανάγλυφη παρουσίαση των επιστημονικών του επιδόσεων. Θέλω, όμως, να γράψω κάποιες, λίγες σκέψεις, που θα ‘θελα να διαβαστούν από πολύ περισσότερους συμπολίτες μας.

Ήταν σπουδαίος επιστήμονας και ακαδημαϊκός. Η προσφορά του στη Μοριακή Βιολογία – μια επιστήμη που κατασκεύασε ένα πεδίο γνώσης του ανθρώπου – έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Θα πρόσθετα: Παγκοσμίως.
Ήταν από τους ιδρυτές του Πανεπιστημίου της Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Μέλος πολλών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθηγητής σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές αλλά και μέλος ή διευθυντής σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές σε όλο τον κόσμο.
Τιμήθηκε για την προσφορά του στην επιστήμη και στην έρευνα όσο κανένας άλλος Έλληνας τις τελευταίες δεκαετίες.
Γι’ αυτό και τον λατρέψανε. Όλοι όσοι ήταν φοιτητές του. Όλοι όσοι έγιναν μετά μαθητές του. Όσοι κατάφεραν να εξελιχθούν σε συνεργάτες του.
Αυτή την ιδιότητά του δεν την ξέρουν οι νεότερες γενιές μια και ο Φώτης Καφάτος για λόγους υγείας έλειψε από τα πανεπιστημιακά και ακαδημαϊκά ιδρύματα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ο Φώτης Καφάτος ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους Κρητικούς του 20ου αιώνα. Τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στο νησί μας. Τις επιστημονικές του κατακτήσεις και επιδόσεις τις έζησε στα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του κόσμου. Ήρθε στην Ελλάδα ως καθηγητής. Και με τη διεθνή λάμψη του συνέβαλε στη στελέχωση και του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με λαμπρούς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς. Ήταν ήρεμος και δίκαιος στις επιλογές του. Γι’ αυτό και η παρακαταθήκη του είναι λαμπρή.
Θέλω, όμως, να σας μιλήσω και να γράψω για μια ξεχωριστή του ιδιότητα. Ήταν απλός. Ήταν προσηνής. Λάτρευε τη σχέση του με τους φοιτητές. Το σπίτι του ήταν ανοιχτό στο φοιτητόκοσμο. Και έπαιρνε μέρος σε φοιτητικές εξορμήσεις και εκδρομές σαν να ήταν ένας από αυτούς.
Η επιστήμη θα τον θυμάται. Ο καταξιωμένος κόσμος της Επιστήμης θα αναφέρεται συχνά σε αυτόν. Όμως, στο εκκλησίασμα της νεκρώσιμης ακολουθίας στον Άγιο Μηνά δεν είδαμε τις πολύ νέες γενιές. Δικαιολογία; Αυτές δεν πρόλαβαν να τον γνωρίσουν! Αλλά… αγαπητές φίλες και φίλοι αναγνώστες, αντέχουν μια τέτοια δικαιολογία και τέτοια προσχήματα;
Νέα Κρήτη, Άποψη, Πέμπτη, 23.11,2017


ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών