ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Με Τwitter;

 Φωτογραφία του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ.
Μάζεψα όλες τις αντιδράσεις μετά την απόπειρα της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Δεν είδα και διέκρινα καμιά άμεση ή έμμεση αποδοκιμασία. Δεν ήσαν όμως όλες οι ίδιες. Διέφεραν, αρκετά, μεταξύ τους. Γι' αυτό και θέλω να συγκεντρώσω κάποιες βασικές μου
θέσεις. Που αφορούν όλες τις μορφές τρομοκρατίας. Και στην Ευρώπη. Και στις άλλες ηπείρους. Ειδικά σε αυτές που έχουν αναφορά στο λαό μας.
Η πρώτη θέση. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η πρόληψη κατά των πράξεων τρομοκρατίας. Παλιά φυλάγαμε τα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα. Σήμερα ο τρομοκράτης βρίσκεται πολύ κοντά μας. Στους χώρους των μεγάλων λαϊκών συγκεντρώσεων. Ακόμα και στις εκκλησιές. Ακόμα και στα λεωφορεία που μεταφέρουν πιστούς. Τον τελευταίο καιρό στόχος είναι κάθε χριστιανός. Ειδικά στις περιοχές που είναι συγκεντρωμένοι πάμπολλοι μουσουλμάνοι.
Η δεύτερη θέση. Ο οποιοσδήποτε τρομοκράτης βρίσκει εύκολα τα δολοφονικά μέσα και τα μέσα των μεγάλων υλικών καταστροφών. Όσο αυξάνεται η τεχνολογία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, τόσο παράλληλα τρέχει η γνώση των καταστρεπτικών και δολοφονικών μέσων. Ας μην απελπιζόμαστε όμως. Ας μην καταφεύγουμε εύκολα σε λύσεις αστυνομικής φύσης.
Η τρίτη μου θέση. Για πολλά χρόνια είχαμε νομίσει ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τρομοκρατίας χρειαζόμασταν κοινωνικούς και πολιτικούς μηχανισμούς για την ενσωμάτωση των μεταναστών. Ειδικά εκείνων που προέρχονταν από μουσουλμανικές χώρες. Οι ελπίδες μας ήταν υπερβολικές. Απόδειξη; Η δεύτερη γενιά των μεταναστών εξέθρεψε πολλούς τρομοκράτες και εμποτίστηκε σε ένα τυφλό μίσος. Δε θέλω να δικαιολογήσω αυτό το μίσος, όμως κάπου-κάπου υπάρχει και η δική μας ευθύνη. Κρατήσαμε τη δεύτερη γενιά μεταναστών ανάμεσά μας. Πλην, όμως, δε διαμορφώσαμε ιδανικές συνθήκες μιας ανοικτής κοινωνίας έναντι των παιδιών των μεταναστών.
Η τέταρτη θέση. Χρειαζόμαστε τα αστυνομικά μέτρα. Χρειαζόμαστε τον αυστηρό πέλεκυ της ποινικής δικαιοσύνης. Σε κάθε, όμως, περίπτωση αυτές οι μέθοδοι και αυτές οι διαδικασίες δεν είναι αρκετές για μια μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο χριστιανικός κόσμος πρέπει να βρει διαύλους επικοινωνίας με το μουσουλμανικό κόσμο. Μια, όχι και τόσο εύκολη επικοινωνία.
Η πέμπτη μου θέση. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας καθ’ όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο δεν πρέπει να θεωρείται ικανοποιητική. Στα πρώτα στάδια τη χαϊδέψαμε κιόλας. Και είναι αρκετοί εκείνοι που επιμένουν σε μια χαλαρή αντιμετώπιση τρομοκρατίας. Πάντως με ένα tweet του πρωθυπουργού για την απόπειρα δολοφονίας του Λουκά Παπαδήμου σίγουρα δε στέλνουμε ένα πεντακάθαρο μήνυμα.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Σάββατο, 27.05.2017

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών