Η Τουρκία «μπλοκάρει» τις συνομιλίες για το κυπριακό - Νέα άσκηση με πυρά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

 
ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ; Της Χριστίνας Φλάσκου
Το κυπριακό οδηγείται σε αδιέξοδο μετά την άρνηση της Άγκυρας και της Τ/κ πλευράς να ενσκύψουν στον βασικό πυρήνα του κυπριακού προβλήματος, που είναι η Ασφάλεια/Εγγυήσεις και το Εδαφικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο μεν Τ/Κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί (σ.σ.με προτροπή της Τουρκίας), απέρριψε τις προτάσεις που υπέβαλε ο Νίκος Αναστασιάδης, η δε Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές δραστηριότητας στην περιοχή αφού με την NAVTEX  543/17 ανήγγειλε το απόγευμα της Παρασκευής τη διεξαγωγή άσκησης με πυρά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου. Επισημαίνεται ότι η τουρκική άσκηση αφορά σε περιοχή που πραγματοποιεί έρευνες το Ramform Hyperion στην Κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και το ζητούμενο που τίθεται είναι το κατά πόσο η άκαμπτη και προκλητική στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο μπορεί να επιδεινωθεί καθώς επίσης και το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα για σοβαρό πρόβλημα υγείας. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι οι φήμες για την υγεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «φούντωσαν» στις αρχές της εβδομάδας όταν ξαφνικά ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Υπενθυμίζεται ότι τα WikiLeaks είχαν διαρρεύσει ήδη από το 2012 την πληροφορία ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καρκίνο (δείτε πιο κάτω το βίντεο).
Και εδώ τίθεται το ερώτημα, αν ένας ηγέτης του βεληνεκούς του Ερντογάν, με νεο -οθωμανικά οράματα, που αναφέρεται στα σύνορα της καρδιάς του και που επιδιώκει να αποτελέσει πρότυπο για το μουσουλμανικό κόσμο, στην περίπτωση που ισχύει το σοβαρό πρόβλημα υγείας, θελήσει να προχωρήσει σε ακραίες καταστάσεις προκειμένου να κερδίσει την υστεροφημία του.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και των ανησυχιών για τις εξελίξεις στο κυπριακό και για την πιθανότητα πρόκλησης ενός σοβαρότερου επεισοδίου από την Τουρκία, είναι και τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στο Sputnik: «οι επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ...  οι ενέργειες της Τουρκίας δεν θα σταματήσουν το νησί από την επιδίωξη της ατζέντας του και την τήρηση συμφωνιών που έγιναν με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που είχαν λάβει άδειες εκμετάλλευσης».
Φαίνεται, ταυτόχρονα, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης με τις ανωτέρω δηλώσεις ζητά εμμέσως  τη βοήθεια του Ρώσου προέδρου,  δια μέσου του ρωσικού ΜΜΕ.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, βάζει «ταφόπλακα» στη «Γενεύη ΙΙ» δεδομένου ότι, όπως αναφέρει, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για σύγκληση νέας Διάσκεψης, και αντί να στραφεί προς την Άγκυρα η οποία κρατά το κλειδί των εξελίξεων, αφήνει την διαδικασία να οδηγηθεί σε αδιέξοδο που η ευθύνη εάν δεν καταλογισθεί από τους γνωστούς «καλοθελητές» στην Λευκωσία, θα καταλογισθεί «ισότιμα» στις δυο κοινότητες.
Μάλιστα, ο Έιντε οδηγήθηκε στον τερματισμό της διπλωματίας τού πήγαινε-έλα μετά την άρνηση της τουρκικής ηγεσίας να δεχθεί τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ και να συζητήσει μαζί του, επί τη βάσει νέας συμβιβαστικής πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα με έγγραφη δήλωσή του ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε «χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας τού πήγαινε - έλα», ενώ ενημέρωσε τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και στη συνέχεια τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι «θα ενημερώσω τώρα τον Γενικό Γραμματέα και θα ζητήσω τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουμε».
Και συνέχισε  αναφέροντας «δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σχετικά με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος. Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε - έλα».
Επισημαίνεται, ότι μετά από πρωτοβουλία του υπουργου Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο κ. Έιντε θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα έχουν συζητήσεις σε σχέση με το Κυπριακό.
Παράλληλα, ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προβεί σε συναντήσεις και ενημέρωση των πρέσβεων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία θα ενημερώσει για τους λόγους που οδήγησαν στο αδιέξοδο, ενώ σε ενημέρωση των πρέσβεων των υπολοίπων μελών του ΣΑ θα προβεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Τη λύπη του για την απόφαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να μην αποδεχθεί την πρότασή του, αλλά και για την άρνηση για κοινή συνάντηση την προσεχή Δευτέρα, εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
«Λυπάμαι για την απόφαση του Τ/κ ηγέτη να μην αποδεχθεί την Πρότασή μου, αλλά και την άρνηση για κοινή συνάντηση την προσεχή Δευτέρα», έγραψε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Από την άλλη πλευρά ο Τ/κ ηγέτης, Μ. Ακιντζί, επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στην ε/κ πλευρά.

Στο διπλωματικό πεδίο ο Μ. Ακιντζί επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στον Ν. Αναστασιάδη υποχρεώνοντας τον πρόεδρο της Κύπρου να αποκαλύψει ότι είχε υποβάλλει δεύτερη εναλλακτική πρόταση η οποία περιόριζε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ίδιος για σύγκληση της Διάσκεψης. Με την νέα πρόταση ο κ. Αναστασιάδης δεχόταν την σύγκληση Διάσκεψης έστω και με «επαρκή πρόοδο» στο θέμα της Ασφάλειας και όχι με συμφωνία όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση.

Ο κ. Ακιντζί μάλιστα επειδή προφανώς δεν έχει λάβει τις σχετικές εντολές από την Άγκυρα απέρριψε και την πρόταση για νέα συνάντηση των δυο ηγετών την Δευτέρα.

Μετά  τις τελευταίες εξελίξεις είναι σαφές ότι εναπόκειται στην Τουρκία η  άρση του αδιέξοδου, με την επίδειξη συμβιβαστικής διάθεσης στα μείζονα ζητήματα της κατάργησης των Εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων αλλά και του Εδαφικού.

Το γεγονός πάντως ότι ακόμη η Άγκυρα δεν έχει δώσει «ραντεβού» για συνάντηση στον κ. Έιντε αποκαλύπτει τις διαθέσεις της και την επιλογή της να μην αφήσει να προχωρήσει  η διαδικασία των συνομιλιών εκτός του πλαισίου που η ίδια είχε σχεδιάσει.
Στόχος της Άγκυρας, όπως όλα δείχνουν, είναι η διεξαγωγή Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία υποστηρίζεται ότι οι όροι του Προέδρου Αναστασιάδη είναι αντίθετοι με την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με τη διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου του 2014.

Συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή που εξέδωσε τα μεσάνυχτα, αναφέρει ότι «ο Έιντε μετά την τελευταία συνάντηση του με τους δύο ηγέτες στις 17 Μαΐου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων γα την επίλυση του Κυπριακού που είναι σε εξέλιξη με στόχο την διασφάλιση συμφωνίας για να γίνει και πάλι Σύνοδος για το Κυπριακό συνέχισε τη διαδικασία του πήγαινε έλα μεταξύ των δύο ηγετών στο νησί και σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε μαζί τους από δύο φορές”. Προστίθεται ότι “με δήλωσή του που έκανε σήμερα (χθες) ο Eιδικός Σύμβουλος 'Εσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις».
«Η Τουρκία συμφωνεί με τις απόψεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της ‘τδβκ’ κ. Ακιντζί στις 23 και 26 Μαΐου. Οι όροι που έθεσε ο Ε/Κ ηγέτης Αναστασιάδης για να διεξαχθεί και πάλι η Σύνοδος για την Κύπρο, πιστεύουμε ότι είναι αντίθετοι με τις αρχές της ‘διαπραγμάτευσης με διασύνδεση των θεμάτων μεταξύ τους’ και ‘να μην θεωρηθεί τίποτα συμφωνημένο αν δεν υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα’ που καταγράφηκαν στην Κοινή Δήλωση των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με την διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου 2017», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προσθέτει:

«Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα καθήκοντα που δόθηκαν στην Διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό, ήταν να συνέλθει μια Ομάδα Εργασίας με στόχο να προσδιορίσει τα ερωτήματα στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και τα μέσα συζήτησής τους. Αυτό το καθήκον εκπληρώθηκε στις 18-19 Ιανουαρίου στο Μοντ Πελεράν. Το δεύτερο καθήκον που ανατέθηκε όπως προέκυψε από το τέλος της συνόδου είναι η συνέχιση στο νησί μεταξύ των ηγετών της συζήτησης των άλλων κεφαλαίων που έμειναν ανοιχτά».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η Τουρκία, όπως ανέφερε και ο Μουσταφά Ακιντζί στη δήλωσή του, «προσδοκεί όπως διασφαλιστεί η διεξαγωγή της Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους στην οποία να τηρηθεί η μεθοδολογία της συζήτησης όλων των κεφαλαίων στο πλαίσιο της αντίληψης της Κοινής Δήλωσης των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και όπως προβλέπει η πρώτη Σύνοδος αλλά δεν εφαρμόστηκε».


Ο Ερντογάν βγαίνει υποβασταζόμενος από τη λιμουζίνα την Πέμπτη (25.05.2017) στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

 http://www.pronews.gr/

09:13
27/05/2017
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών