Ενημερωτικό Δελτίο Επιμελητηρίου Φωκίδας





ΟΑΕΕ: Ανάρτηση δόσεων ρύθμισης Ν.4305/2014 στον «Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΕ, οι δόσεις ρύθμισης Ν.4305/2014 απεικονίζονται στη διαδικτυακή υπηρεσία Ατομικός Λογαριασμός Ασφαλισμένου.

Ο Οργανισμός καλεί τους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, να εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΕ www.oaee.gr και να ενημερωθούν για την “πορεία” της ρύθμισής τους και το ακριβές ποσό της τρέχουσας ή καθυστερούμενης δόσης που πρέπει να καταβάλουν την 21.2.2017 μέσω πάγιας εντολής (Ατομικός Λογαριασμός Ασφαλισμένου a Ρυθμίσεις).
Για την απρόσκοπτη καταβολή των δόσεων, προτείνονται:
Πίστωση των Τραπεζικών λογαριασμών από την Δευτέρα 20.2.2017.
Επαρκές όριο ανάληψης για την εξόφληση του ποσού δόσης ή δόσεων, με ενδεχόμενη επιβάρυνση καθυστέρησης

Προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο ΣτΕ για το Ασφαλιστικό



Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να προσφύγει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος κατά του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η απόφαση ελήφθη από την Κεντρική Διοίκηση του φορέα, κατόπιν γνωμοδότησης έμπειρων νομικών.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει τις αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας.
Επιπλέον, η απόφαση για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών δεν πρόεκυψε μετά από εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, από πλευράς της Κυβέρνησης.
Στην ουσία, οι εισφορές πλέον αποτελούν δήμευση – αφαίμαξη του εισοδήματος των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών.
Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο μέτρο οδηγεί και στο διαχωρισμό των επιστημόνων σε δύο ταχύτητες, από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνονται όλοι στις μεταβατικές διατάξεις για τα πέντε πρώτα χρόνια εφαρμογής του νόμου, κατά τα οποία προβλέπονται εκπτώσεις, που φτάνουν μέχρι και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών, ανάλογα με το εισόδημα.
Τέλος, η Κυβέρνηση ουσιαστικά κοροϊδεύει τους νέους επιστήμονες σχετικά με το θέμα των εκπτώσεων, αφού τους τα ζητάει πίσω εντόκως.
Το γεγονός, δε, ότι ο υπολογισμός των εισφορών γίνεται με βάση τα εισοδήματα του 2015, αποτελεί από μόνο του στρέβλωση.
Λειτουργώντας πάντα με γνώμονα τη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών του Ο.Ε.Ε., εκτιμούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση αυτού του αντιασφαλιστικού – φορολογικού νόμου.


Έφοδος ελεγκτών από τις Βρυξέλλες στα γραφεία της ΔΕΗ

Έφοδο στα γραφεία της ΔΕΗ έκαναν κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για υπόθεση που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με καταγγελία για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Επιχείρησης στην αγορά.

Σύμφωνα με πηγές των Νέων, πολυμελής ομάδα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού των Βρυξελλών (DG Com) επισκέφθηκε, δίχως προηγούμενη ενημέρωση, τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη προκειμένου να συλλέξει στοιχεία που σχετίζονται με υπόθεση διαμόρφωσης της τιμολόγησης στην αγορά χονδρικής.

Εν προκειμένω, η καταγγελία που έχει γίνει κατά της ΔΕΗ στις Βρυξέλλες φέρεται να αφορά τη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής (γνωστής ως Οριακής Τιμής) και πώς αυτή επηρεάζεται από τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά. Η έρευνα της DG Com εξελίσσεται σε άκρα μυστικότητα, συμπίπτει ωστόσο χρονικά με ένα νέο πόλεμο ο οποίος έχει ξεσπάσει στον χώρο του ρεύματος με αντικείμενο τις τιμές και το κόστος που τις επηρεάζει.

Ο λόγος για τις προ ημερών καταγγελίες του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρισμού από τρίτους παίκτες με στόχο την αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης. Το τάιμινγκ της έρευνας συμπίπτει επίσης με τις ευρύτερες πιέσεις που ασκούν οι δανειστές στη ΔΕΗ για τη λήψη δομικών μέτρων που θα ανοίξουν την αγορά, όπως η πώληση μονάδων.

Τα ανοικτά πάντως θέματα που έχει η ΔΕΗ με τις ευρωπαϊκές Αρχές ανταγωνισμού είναι πάμπολλα και αφορούν τόσο υποθέσεις εναντίον της όσο και καταγγελίες που έχει κάνει η ίδια η Επιχείρηση στις Βρυξέλλες. Τέτοια θέματα είναι, από την άτυπη καταγγελία της ΔΕΗ τον περασμένο Σεπτέμβριο, για τη διαμόρφωση της τιμής εκκίνησης των υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης ρεύματος (ΝΟΜΕ) μέχρι τις διπλές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου τον Δεκέμβριο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της επιχείρησης στον λιγνίτη, αλλά και την πρόσφατη συμφωνία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με το Δημόσιο για τη δανειοδότηση της ΔΕΗ και την έγκριση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Ειδικά αυτό το τελευταίο θέμα βρίσκεται στο μικροσκόπιο του SSM αλλά και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού των Βρυξελλών, χωρίς την έγκριση των οποίων η συμφωνία καθίσταται άκυρη και η τύχη του νέου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε προ ημερών από τις τέσσερις τράπεζες η ΔΕΗ, αβέβαιη.

Εκεί που εμπλέκεται η DG Com είναι το γεγονός ότι το Δημόσιο είναι μέτοχος τόσο της ΔΕΗ όσο και των τραπεζών που καλούνται να τη χρηματοδοτήσουν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως, πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο το δάνειο συνιστά θέμα κρατικής ενίσχυσης, υπόθεση που χειρίζεται η Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομικών. Σημειωτέον ότι μετά τη συμφωνία τραπεζών-Δημοσίου για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ (17 Ιανουαρίου), εστάλη στην DG Com σχετικό ερώτημα για την προέγκριση της συμφωνίας, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν έχει υπάρξει θετική απάντηση.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ (ΣΕΑΑ):
Δεν αλλάζει η φορολογία στα αυτοκίνητα 
Δεν επίκειται αλλαγή στη φορολογία αγοράς των αυτοκινήτων. Δημοσιεύματα αναφέρονται σε επικείμενες αλλαγές στη φορολογία αγοράς των καινούργιων αυτοκινήτων (Τέλος Ταξινόμησης).
Η πληροφορία δεν ευσταθεί, καθώς το Υπ. Οικονομικών μόλις λίγους μήνες πριν αναμόρφωσε τη σχετική φορολογία.

 
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών